simbol KB FSR
FRANČIŠKOV   SVETNI   RED
KRAJEVNO BRATSTVO pri MARIJINEM OZNANJENJU v LJUBLJANI
Nazaj Novosti Napovednik Oglasna deska Simboli Kazalo Povezave Domov


 

Pater ANDREJ  BOŽIČ   NA  OBISKU

Srečanje  krajevnega bratstva FSR  v soboto, 4.11.2006
pri Marijinem oznanjenju v Ljubljani

Bratje in sestre FSR, smo se v soboto zbrali na rednem mesečnem srečanju. Po molitvi serafinskega rožnega venca smo med seboj pozdravili gosta – patra Andreja Božiča, kapucina iz Vipavskega Križa.
Pater Andrej Božič je uradni eksorcist koprske škofije in je eden izmed štirih eksorcistov, ki delujejo v slovenski Cerkvi.  Njegova življenjska pot je zelo raznolika in bogata, tako da  nam je veliko zanimih stvari  pripovedoval iz svojega življenja in dela.


Rodil se je leta 1928 v Podjami.  Ker je bila takrat Primorska pod Italijo, je šolanje in študij opravil  v Veroni, Padovi in Benetkah. Doštudiral je filozofijo in teologijo. V duhovnika je bil posvečen leta 1953. Star komaj 26 let je odšel med misijonarje v Amazonijo. V Braziliji je nato opravil doktorat iz filozofije, civilnega in kanonskega prava. Nato je še dolga leta deloval v Južni Ameriki ter poučeval na univerzi psihologijo, latinščino in grščino. Pred sedmimi  leti se je vrnil v Slovenijo in prevzel službo eksorcista v koperski škofiji.

Medse smo ga povabili, da bi nam predstavil svoje delo in spregovoril o skušnjavah.  
Skušnjave so po definiciji "dražljaj h grehu"  in po patrovih besedah, posledica izvirnega greha, lastnega človekovega delovanja in delovanja hudega duha. Posebej je poudaril, da nam je bil s krstom izbrisan izvirni greh, ostale pa so njegove posledice. »In ne smemo pozabiti,« je dejal, »da je hudič angel – da je pameten, zvit in sovraži vsakega, ki je blizu Jezusa Kristusa.«
Seveda niso vsi od 1000 ljudi, ki ga obiščejo na leto, obsedeni s hudičem, približno nad vsakim dvajsetim, pa je potrebno opraviti obred izganjanja.  
Na ta obred se mora eksorcist posebej pripraviti s postom in molitvijo. Potem nad obsedencem moli v slovenščini, latinščini ali italijanščini, včasih tudi v vseh treh jezikih. In ljudje, dokler jih obvladuje skušnjavec, odgovarjajo v jeziku, v katerem je molitev, pa čeprav jezika ne znajo. Vendar njihovo znanje ugasne takoj, ko hudič zapusti človeka.
Pater Andrej je razložil, da je njegova služba služba veselja. Svoje delo opravlja v imenu Jezusa Kristusa. Jezus je tisti, ki izžene hudiča, on je le posrednik. Ozdravljenec mora nadaljevati z molitvijo doma. Predvsem pa mora zaupati v Gospoda. Samo z molitvijo in zaupanjem  lahko prepreči skušnjavcu, da ga ne dobi znova v svoje roke.

Nad tistimi, ki  so potrebni samo pogovora, pa pater lahko izvede zakramental maziljenja. Tega je  opravil tudi nad nami. Po skupni molitvi je vsakega mazilil z oljem, ki ga sam imenuje "olje veselja", da bi  se  napolnili z veseljem in zaupanjem v Gospoda.

pater Andrej

Za vse tiste, ki se našega srečanja niso mogli udeležiti, prilagam molitev, ki jo je pater Andrej molil nad nami: 


Mati, prihajam iz hrupa življenja. Utrujenost prevzema moje telo, še posebej pa dušo. Tako težko je mirno sprejeti vse, kar se nam zgodi skozi ves dan dela in boja. Stvari, s katerimi smo se tako sladko slepili, razočarajo. Ljudje s katerimi bi bili radi dobri, nas zavračajo. In tisti, ki jim pomagamo v stiski, nas skušajo izkoriščati.
Zato prihajam k tebi  Mati, kajti v meni hodi negotov otrok. Ob tebi pa sem močna in polna zaupanja. Samo ob misli, da imam tako mater, se mi vrne pogum. Čutim, da se opiram na tvojo laket in da me tvoja roka vodi. Tako morem mirno nadaljevati pot. Popolnoma me prenovi, da bom lahko videla lepo stran življenja. Podpri me, da bom mogla hoditi brez strahu. Daj mi roko, da bom vedno našla pravo pot. Blagoslovi me, da bo moja navzočnost v svetu znamenje tvojega blagoslova. Amen.


Po sveti maši smo se nekaj časa zadržali v sproščenem klepetu in  se kar nismo mogli posloviti. Pater nam je obljubil vso svojo pomoč, če jo bomo potrebovali, mi pa naj ne pozabimo na zaupanje v Jezusa Kristusa. 

pogovor

Med obredom  svete  maše, smo sprejeli v noviciat štiri novince: Mojco Vučko, Sonjo Ferjan, Bavec Franca  in  Kovač Slavka. S tem se je zaključil čas njihove uvodne  priprave – postulata   in začetnega spoznavanja življenja v redu. Želimo jim bogat in uspešen čas noviciata, da jih bomo lahko naslednje leto z velikim veseljem sprejeli v svoje vrste kot polnopravne člane. 
Zapisala: s.Irena

Nazaj

Andrej1