simbol KB FSR
FRANČIŠKOV   SVETNI   RED
KRAJEVNO BRATSTVO pri MARIJINEM OZNANJENJU v LJUBLJANI
Nazaj Novosti Napovednik Oglasna deska Simboli Kazalo Povezave Domov

 

NAŠI  BLIŽNJI

DUHOVNA  MISEL - Radio Ognjišče 26.januar 2009
(Pripravila: s.Zvezdana Emanuela)


Ob današnji Božji besedi  bo prav gotovo vsakogar nekoliko stisnilo pri srcu, saj Jezus govori o razdeljenem kraljestvu. Na žalost, ko opazujem  življenje okoli sebe -  pa tudi svoje,  ali ko poslušam dnevna poročila, me v duši zaskeli žalost  in pomislim:

»Moj Bog, koliko razdeljenih kraljestev je okoli nas! Gospod prosim, naredi vendar nekaj glede tega!
Poglej, … države so med seboj sprte, pa skoraj več ne vedo, zakaj se je vse skupaj začelo. Državljani se morajo bojevati  zaradi  nekih  navideznih vzrokov,  ranijo se in  poškodujejo drug drugega,   umirajo nedolžni.  In velikokrat    več  niti   ne  poznajo pravega, čisto notranjega vzroka za svoje razprtije. V nedogled poglabljajo svoje zamere,  vztrajajo v svojih prepričanjih, nihče več ne posluša drugega.
Bohoti se maščevanje, bohoti se nadvlada tistih, ki nosijo orožje. Otroci so pohabljeni, žene onečaščene in prizadete za vse življenje. Mladi moški  ležijo zveriženi in brez udov na cestah, na pločnikih, v jamah … malodane v smeteh.
V poročilih  pa  se dan  na dan   ponavljajo iste besede:
»Samo mi… samo mi… samo jaz… «

                               Vojna

Moj Gospod,  pa ni potrebno, da se oziram  na tako zapletene politične in gospodarske zadeve, da bi  videla razdeljena kraljestva.  Naše družine so  v stiskah.  Zakonca se  običajno pričneta prepirati zaradi malenkosti.  Ali pa se prepirata zaradi vedno istih stvari, ki  sploh nimajo pomena za našo notranjo srečo srca in duše.  Da ne rečem, da družinski prepiri sploh nimajo nikakršne zveze s srečo  večnega življenja, ki  nam  je za vso večnost obljubljena  v Tvojem kraljestvu.
»Ali mi še nisi oprala teh srajc?  Ali si zopet zapravljala denar  za  tvojo mamo?
Že zopet si klepetala s svojo prijateljico celo uro !«

Pa tudi :

»Ali ne moreš niti enkrat priti prej iz službe, da bi šel iskat otroka v vrtec ? Zakaj se ti neprestano tako grdo spahuje? Pa zamenjaj si vendar že te umazane hlače! « 

Začne se tako … nato pa sledijo  vse  hujše in hujše obtožbe - glede nezvestobe, glede pijančevanja, glede  porabe denarja, glede laži.
Sledi izostajanje od doma,  sledi vpitje pred otroki, potem prva klofuta. Nato  sledi tišina v domu, sledi razkol kraljestva.

                                             Vera

Otroci pa ne razumejo,  zakaj so starši tako jezni in vzkipljivi, ko pa je mami še  prejšnje poletje vsako jutro prepevala  veselo ljubezensko pesmico iz svoje mladosti.
»Le kaj sem danes naredil napak, da sta starša zopet tako nejevoljna«, razmišlja osnovnošolec. »Danes sta se zopet skregala zaradi moje šole. In če ne bi danes dobil v šoli tistega neumnega cveka, se starša sigurno ne bi tako sprla, da sedaj  mama joka v kopalnici.
Jaz sem  vsega kriv.«

In  potem brcne še svojega mlajšega brata, saj je prav gotovo tudi on kaj zakrivil !


In  malo kasneje   matere samohranilke z enim, dvemi, tremi otroki  začnejo preštevati svoj ubogi drobiž v denarnici.  V mislih in srcu pa neprestano preklinjajo prejšnjega moža … vse moške.
Zapuščeni možje pa naredijo vse, da bi se jim maščevali, da bi  bivši ženi šlo čim težje.
»Kaj otroci,  ona mora čutiti posledice, ker  sva se razšla, saj  je bila tako jezikava in zoprna, vedno sitna, vedno preutrujena.
Ona je vsega kriva.«


Gospod,  a naši razkoli se ne končajo v družinah. Prinašamo jih v službo. Svoje težave  in nezadovoljstva rešujemo na podrejenih sodelavcih  -   tistih slabotnejših, tistih,  ki morajo biti tiho.
Ali pa smo v službi zelo nervozni, zamerljivi do sodelavcev  ter  govorimo slabo o drugih - da ne delajo dovolj, da pohajajo, da preveč klepetajo, da so neumni, neiznajdljivi in nerodni.
Gospod, …  razdeljena kraljestva so tudi v službah.

 

Kaj pa  redovne skupnosti, naši bratje in sestre v Kristusu,  kateri  bi morali biti sveti vzor kristjanom v družbi? Tudi  v bratstvih  smo velikokrat razdeljeni.   Nekateri se umikajo iz skupnosti, ker so drugi  preveč preprosti. Drugi se umaknejo, ker so sobratje  preveč učeni. Nekateri se ustrašijo obveznosti v bratstvih. Nekateri  pa se  enostavno nimajo radi.
Gospod,  Ti pa nas  opozarjaš, da razdeljena kraljestva lahko propadejo, da izginejo in so uničena.
Ali je sploh  kje kakšna rešitev  za nas,  moj Bog? «  

                                                     Jezusovo srce

In Gospod mi odgovori: » Otrok moj, poglej svoje srce. Srce je razdeljeno na dvoje. Prosim te draga hčerka,   prosim…dovoli mi,  da vstopim v Tvoje srce  in  ti  po svojem   duhu  dam  moč v trpljenju,  razum  v razprtijah  in  v  tvoje  zelo krhko,  razdeljeno srce vlijem  svojo  močno  ljubezen.


Nazaj


ARHIV
Razmerje in odnos
V spomin na sestro Ivanko
POVEZAVE  med ljudmi

Kaj  je  SKUPINA