simbol KB FSR
FRANČIŠKOV   SVETNI   RED
KRAJEVNO BRATSTVO pri MARIJINEM OZNANJENJU v LJUBLJANI
Nazaj Novosti Napovednik Oglasna deska Simboli Kazalo Povezave Domov

 

ZGODBA O...


Pavel, služabnik Kristusa Jezusa, poklican za apostola, odbran za Božji evangelij, ki ga je Bog napovedal po svojih prerokih v svetih Pismih,  za evangelij o njegovem Sinu, ki se je po mesu rodil iz Davidovega rodu, po duhu svetosti pa je po obujenju od mrtvih postavljen za Božjega Sina v moči. To je Jezus Kristus, naš Gospod, po katerem smo prejeli milost in apostolstvo, da bi zaradi njegovega imena pripeljali vse narode k poslušnosti vere.  Med njimi ste tudi vi, ki vas je poklical Jezus Kristus. Vsem, ki ste v Rimu Božji ljubljenci, poklicani in sveti, milost vam in mir od Boga, našega Očeta, in od Gospoda Jezusa Kristusa.
(Rim 1,1-7)

sveti Pavel

Apostol Pavel prihaja kot glasnik največjega dogodka na svetu, kot sel najsijajnejše zmage in v nekaj besedah nam sporoči najlepšo novico, ki jo lahko pove: Vsem, ki ste v Rimu Božji ljubljenci, poklicani in sveti, milost vam in mir od Boga, našega Očeta, in od Gospoda Jezusa Kristusa.

Na prvi pogled je to preprost pozdrav, kakršne najdemo na začetkih pisem. Vendar pa vsebuje novico. In kakšno novico! Oznani nam, da smo Božji ljubljenci. Da je za nas enkrat za vselej bil vzpostavljen mir med nebom in zemljo. Oznanja nam, da smo v milosti!
Ljubezen, milost, mir: to so besede, ki v jedru vsebujejo vse evangelijsko sporočilo in nimajo samo moči, da sporočajo novice, ampak tudi, da ustvarjajo dušno razpoloženje. V spomin kličejo angelski pozdrav pastirjem: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji
(Lk 2,14).

Božja ljubezen nam prihaja naproti in nas zaobjema kakor v objemu. Postajamo priče začetnega vznika dobre novice v svet. Podoživljamo trenutek, ko je evangelij prvič v zgodovini 'eksplodiral' v vsej svoji moči in novosti. Noben nasprotni premislek, niti premislek o naši nevrednosti, ne sme motiti našega srca in ga iztrgati tej radostni gotovosti, dokler se ne napolni s to prvo in najpomembnejšo novico: da nas Bog ljubi in da nam že danes on sam ponuja svoj mir in svojo milost kot sadova svoje ljubezni.

Božja ljubezen je bila izlita v naša srca (Rim 5,5). Toda kaj je ta ljubezen? Ali je to Božje čustvo do nas? Veliko več je: je nekaj stvarnega, resničnega. Je dobesedno Božja ljubezen, to je ljubezen, ki je v Bogu. Je ogenj, ki gori v sveti Trojici. Postajamo deležni božanske narave, to je Božje ljubezni, ker Bog je ljubezen. Ljubezen je njegova narava. Ljubezen, ki je bila izlita v nas, je prav tista ljubezen, s katero Oče od vekomaj ljubi Sina. Je prekipevanje Božje ljubezni od Trojice k nam.
Jaz sam sem dokaz, da me Bog ljubi. Moje bitje je samo na sebi dar. Ko se gledamo v veri, lahko rečemo: bivam, torej sem ljubljen! Za kristjana je res, da biti pomeni biti ljubljen.

Nazaj

 

ARHIV

Sveti Pavel -1.del
Intervju -1.del
Intervju -2.del
Po tvoji besedi, Gospod
Zvečer
Gospa Antonija