simbol KB FSR
FRANČIŠKOV   SVETNI   RED
KRAJEVNO BRATSTVO pri MARIJINEM OZNANJENJU v LJUBLJANI
Nazaj Novosti Napovednik Oglasna deska Simboli Kazalo Povezave Domov

 

ZGODBA O...


KDO JE  SVETI   PAVEL

Apostol Pavel je velik glasnik v puščavi neverujočih. Je angel, ki v zgodovini pripravlja pot krščanstvu. Na krščanstvo vpliva kot nihče drug, razen Kristusa.
Danes se naše zanimanje premika v območje izkustva. Ko polagamo temelje svoji veri, ne rečemo več: pokaži mi bistvo in argumentativno oporo tega, v kar naj verujem. Danes rečemo: pomagaj mi, da izkusim in bom veroval!
Očara nas nastanek Pavlove ponotranjenosti, sporočila, skratka 'zakladov' v krhki posodi njegovega vznemirljivega bitja, ki jih je v zvrhani meri podarjal tako v svojemu času kot prihodnjim rodovom.
Nobena krščanska osebnost ne ponuja pri novem interpretiranju evangelijev tako učinkovite pomoči kot on.
Kdo je bil ta trpeči bojevnik, ki mu je kljub pomanjkljivostim uspel presenetljiv življenjski dosežek? Ki kljub stalnim napadom ni nikoli dvomil v zmago svojega poslanstva? Ki je bil kljub vsem udarcem poln samozavesti? Ki je znal sredi boja biti oprezen? Ki je znal po silovitih izpadih besa spet prigovarjati z materinsko nežnostjo? Ki je znal sarkastične izbruhe povezati z mističnimi izpovedmi? Ki je bil v svoji šibkosti močan in v svojih bolečinah potolažen? Ki je v svoji revščini vedel tudi za svojo bogato obdarjenost? Kdo je torej sveti Pavel?

sveti_Pavel


PAVEL – JUD IZ TARZA

Pavel se je rodil med leti 5 in 10 po Kr. v mestu Tarz v azijskem delu današnje Turčije. Mesto Tarz je bilo gospodarsko, kulturno, filozofsko in vzgojno središče. Pavel je bil sin judovskih staršev, ki so bili zelo predani judovskemu izročilu. Imel je tudi podedovano rimsko državljanstvo. Pavel je bil nadvse ponosen na svoje judovske korenine.
Že ob rojstvu je dobil dve imeni: hebrejsko ime Savel je dobil po najslavnejšem članu Benjaminovega rodu, po prvem izraelskem kralju Savlu. Ime Savel v hebrejskem jeziku pomeni - izprošen od Boga.
Drugo ime Pavel, Paulus, ki pomeni majhen, je bilo latinsko in je bilo znamenje, da je doma iz družine, ki ima rimsko državljanstvo. Obe imeni nakazujeta ne samo na njegov izvor, temveč tudi na njegovo poslanstvo.

Odraščal je v okolju dveh kultur in treh jezikov, aramejščine, grščine in hebrejščine. Ostal je neporočen. Pripravljal se je za učiteljsko službo v sinagogi. Za preživetje pa si je Pavel služil kot izdelovalec šotorov.

Bil je Jud iz diaspore, kar pomeni zdomec zunaj Palestine. Kot farizej je bil Pavel gorečnež za postavo. Strogo palestinsko ljudstvo je od poganov, ki so se želeli spreobrniti k judovstvu, zahtevalo, da so se držali celotne postave in se dali obrezati. Zato je bil Pavel preganjalec zlasti tistih kristjanov, ki kot na novo spreobrnjeni pogani (helenisti), niso bili dolžni izpolnjevati stroge judovske postave. Zato je šel Damask, ker je tam obstajalo helenistično krščansko občestvo. Na tej svoji poti pa je doživel spreobrnjenje. Pavlova gorečnost za postavo se je spremenila v gorečnost za Kristusa.

Nazaj

 

ARHIV
Sveti Pavel -2.del
Sveti Pavel -1.del
Intervju -1.del
Intervju -2.del
Po tvoji besedi, Gospod
Zvečer
Gospa Antonija