simbol KB FSR
FRANČIŠKOV   SVETNI   RED
KRAJEVNO BRATSTVO pri MARIJINEM OZNANJENJU v LJUBLJANI
Nazaj Novosti Napovednik Oglasna deska Simboli Kazalo Povezave Domov

 

 

GRADIMO  BOŽJE  KRALJESTVO


PRAVIČNOST  V  LJUBEZNI - 1.del
(pripravil: br.Franci Bavec)

Belgijski kardinal Suenens je izjavil: Nasprotniki vere zmagujejo zaradi nedejavnosti vernih!

Cel današnji svet se pogreza v vsesplošno krizo: finančno, gospodarsko, družbeno, politično, moralno. Izvor vseh kriz pa je prav kriza vrednot. Današnji sekularizirani  ljudje so si z brezobzirnimi metodami prisvojili vse vzvode oblasti in denarne moči, saj so šli in še vedno galopirajo kot rečemo »preko trupel«. Sicer so že ugotovili, da družba in cel svet ne more preživeti brez vrednot, a naredijo vse, da ne bi poslušali Kristusove Cerkve, ki je edina od samega Boga prejela dolžnost, da ljudem prinaša Evangelij, v katerem najdemo vse edino zveličavne vrednote. Pa ne samo spoznanje – Božja beseda v Evangeliju je hkrati tudi Božja moč, da ljudje zmorejo te vrednote tudi zares živeti.

                               smetisce
                                                                        revni
                                                       
Sodobni filozofi se že tudi zavedajo, da bodo morali iznajti take vrednote, ki bodo za vse sprejemljive, vsem ljube, torej take, da od ljudi ne bi zahtevale nobenega odrekanja. Pravijo, da bo to še zelo dolga pot, preden se bo ves svet in vsi ljudje dokopali do takih vrednot, ki naj bi odrešile človeštvo. A samo Kristus, je učil najlepše in največje vrednote v svojih osmerih blagrih, v katerih pa se ni mogel izogniti vrednoti križa, odpovedi, žrtve. Prav zaradi križa pa se današnji svet tako krčevito upira Jezusovemu odrešilnemu nauku.

Zavedamo se vsi, da na kodeks njihovih na novo iznajdenih vrednot in še posebej njihovo uresničitev v praksi, ne moremo čakati. Svet in mi smo že sedaj v marsikaterem pogledu »pod vodo« in potrebujemo rešilni pas takoj, sicer utonemo.
Sveta mati Cerkev nam danes, v istem Duhu kakor sv. Frančišek v svojem času, meče rešilni pas v valove vsesplošne krize. Za letošnje pastoralno leto se nam je namenila osvežiti spomin na svoj družbeni nauk. Geslo »Pravičnost v ljubezni« je izbrala, ker sama pravičnost na najvišji ravni lahko sama zase postane zelo nevarna. Samo ljubezen je pravi meter (merilo), s katerim naj merimo vse. Samo ljubezen je varna pot k pravičnosti.

                                                 izkoriscanje
                                                                  izkoriščani

Tega se je  globoko zavedal že sam sv. Oče Frančišek Asiški v začetku srednjega veka, ko je bila družba podobno tragično razdvojena, polna družbenih krivic in trpljenja množic, kakor je danes. A sv. Frančišek ni samo tarnal, ni obupaval, češ da se ne da ničesar storiti. Vsi, ki ga poznamo, dobro vemo, da je takrat, ko navadni ljudje niso imeli nobene besede, kaj šele moči, da bi karkoli mogli spreminjati v sferi upravljanja z družbo, storil dejanje, ki je svet premaknilo s takratnih tečajev. Njegovo dejanje, ko se je javno odrekel pravici do očetovega bogastva, veljave in s tem tudi politične moči, je bilo herojsko, še več, svetniško delo. S svojim ravnanjem je dosledno posnemal Gospoda Jezusa, ki je obsojal vladarje in farizeje svojega časa. Ti so, kakor nam je znano, izkoriščali in zatirali svoje ljudstvo zaradi lastne časti in koristi. Take razmere so obvladovale družbo v Frančiškovem času v začetku srednjega veka.

                                           sveti_ludvik_sodi
                                                           pravični  (sveti Ludvik IX)

V svojem prvem Vodilu bratom je zapisal: »Brezdelje je sovražnik duše! Zato morajo božji služabniki vedno moliti in kaj dobrega delati!«
Pravičnost še ni ljubezen. Kdor je pravičen, še ni stopil na pot ljubezni (dobrodelnosti). Popolna in radikalna pravičnost je dolžnost, je skodelica, ki je potrebna gostu v restavraciji, da bo natočil kavo. Natakar ne sme reči, da je opravil svojo dolžnost, dokler v skodelico ni nalil tudi kave. Ljubezen namreč vsebuje vse vrednote, vse etične vzgibe. »Ko bi človeške in angelske jezike govoril, brez ljubezni mi nič ne koristi, sem zveneče cimbale.« (1 Kor 13,1) Neka pesem poje, da sem brez ljubezni pokvarjen tamburin. Če je ljubezen prava, je pravična, ponižna, potrpežljiva, je iskrena, zvesta in pogumna. Dokler vrednote pravičnosti še ne preveva ljubezen, je pravičnost v čakalnici in je bolje, da počaka in še ne stopi v ordinacijo.

(se nadaljuje)

 

Nazaj

ARHIV
Okroznica Spe Salvi-4
Okroznica Spe Salvi-3
Okroznica Spe Salvi-2
Okroznica Spe Salvi-1
Bog se razodeva v svetem pismu

Ali je tretji red primeren za naše čase

Odpustki