simbol KB FSR
FRANČIŠKOV   SVETNI   RED
KRAJEVNO BRATSTVO pri MARIJINEM OZNANJENJU v LJUBLJANI
Nazaj Novosti Napovednik Oglasna deska Simboli Kazalo Povezave Domov

 

ZGODBA O...PAVLOVO SPREOBRNJENJE

Zgodilo se je na poti v Damask. Savel hiti iz Jeruzalema s pisnim pooblastilom velikega duhovnika, naj v sirski prestolnici poišče judovske odpadnike, ki širijo vero v križanega Jezusa, naj jih vklene ter s silo pripelje pred jeruzalemske sodnike. Pavel je smrtno sovražil krivoverce, saj je bil prepričan, da razglašanje Jezusa za mesija in odrešenika ne pomeni samo bogokletja in izdaje vere očetov, ampak tudi usodno nevarnost za obstoj naroda. Ti Jezusovi privrženci so namreč opuščali mnoge stare običaje in vabili medse tudi pogane. Govorili so, da so Božje obljube namenjene ne le Judom, ampak vsem, ki so daleč (Apd 2,39).
Tik pred mogočnim Damaskom pa se je za Savla zgodilo tisto usodno. 
                                              padec
Med potjo, ko se je bližal Damasku, pa ga je nenadoma obsijala luč z neba. Padel je na tla in zaslišal glas, ki mu je rekel: »Savel, Savel! Zakaj me preganjaš?« Rekel je: »Kdo si, Gospod?« Glas pa je odgovoril: »Jaz sem Jezus, ki ga ti preganjaš. Zdaj pa vstani in pojdi v mesto in izvedel boš, kaj moraš storiti!«  Možje, ki so potovali z njim, so obstali brez besed; slišali so glas, videli pa niso nikogar. Savel se je dvignil s tal. Toda čeprav je odprl oči, ni nič videl. Prijeli so ga za roko in peljali v Damask. Tri dni ni nič videl in ni ne jedel ne pil. (Apd 9, 3-9)

V istem času pa se je Gospod prikazal tudi nekemu učencu v Damasku z imenom Hananija. Gospod mu je rekel: »Hananija!« »Glej, tu sem, Gospod!« je odgovoril. Gospod mu je rekel: »Vstani in pojdi v ulico, ki se imenuje Ravna! V Judovi hiši poišči človeka iz Tarza, ki mu je ime Savel! Glej, ta človek moli in v prikazni je videl moža z imenom Hananija, kako je vstopil in nanj položil roke, da bi spet videl.« Hananija je odgovoril: »Gospod, od mnogih sem slišal o tem človeku, koliko gorja je prizadel tvojim svetim v Jeruzalemu. Tudi tu ima od vélikih duhovnikov pooblastilo, da lahko vklene vse, ki kličejo tvoje ime.« Gospod pa mu je rekel: »Pojdi, zakaj on je posoda, ki sem si jo izbral, da ponese moje ime pred pogane in kralje in Izraelove sinove. Pokazal mu bom, koliko bo moral trpeti za moje ime.« Hananija je šel in stopil v hišo. Položil je nanj roke in rekel: »Brat Savel! Gospod Jezus, ki se ti je prikazal na poti semkaj, me je poslal, da spregledaš in postaneš poln Svetega Duha.«  In v hipu so padle kakor luskine z njegovih oči. Spet je videl, vstal in se dal krstiti. Zaužil je hrano in vrnile so se mu moči. (Apd 9, 11-19)

Nazaj


ARHIV

Sveti Pavel -3.del
Sveti Pavel -2.del
Sveti Pavel -1.del
Intervju -1.del
Intervju -2.del
Po tvoji besedi, Gospod
Zvečer
Gospa Antonija